niedziela, 15 września 2013

Czy podczas redukcji tkanki tłuszczowej, będąc na deficycie kalorycznym, ważne jest z czego dostarczamy wymaganych kalorii?

Załóżmy, że po wyliczeniu zapotrzebowania kalorycznego wyszło nam, że musimy dostarczyć 2000kcal. 
Moim zdaniem, nawet będąc na deficycie ma duże znaczenie, czy dostarczymy te 2000kcal z właściwie skomponowanych posiłków, czy dostarczymy te 2000kcal z pizzy, frytek i hamburgerów ;) Może przykład jest bardzo drastyczny, ale wyraźnie pokazuje o co chodzi. 

Kaloria kalorii nie równa. Zresztą dobrze zbilansowana dieta, to nie tylko właściwa liczba kalorii, ale także odpowiednia ilość makroskładników (białek, węglowodanów, tłuszczów) oraz witamin i minerałów.

Podsumowując, to co jemy ma znaczenie. Według mnie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz