W komentarzu pod jednym z postów na fanpage'u poruszony został temat zakwaszenia organizmu. To temat ważny, więc postanowiłem go troszkę rozwinąć.
Jak wiadomo, zakwaszenie jest bardzo niepożądane dla naszego organizmu. Dłudotrwałe prowadzi do ogromnych zaburzeń w pracy organizmu i poważnych chorób.
Planując dietę należy więc wziąć pod uwagę ten aspekt i starać się, aby nasz bilans nie był zakwaszający.
Poniżej przedstawiam listę wybranych produktów z podziałem na zakwaszające i odkwaszające (zasadowe).
Produkty wysoko zakwaszające:
- Mięso i wędliny
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól
Produkty średnio zakwaszające:
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
Produkty słabo zakwaszające:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
Produkty neutralne:
- Masło
- Śmietana
- Serwatka
- Jogurt naturalny
- Oleje roślinne
Produkty wysoko odkwaszające/zasadotwórcze:
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce: kiwi, arbuz, ananas
- Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
Produkty średnio odkwaszające/zasadotwórcze:
- Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
- Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Produkty słabo odkwaszające/zasadotwórcze:
- Warzywa: kalafior, cebula, kiełki pszenicy i orkiszu
- Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
- Zielona herbata
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka
Jak widać warto jeść warzywa w naprawdę dużych ilościach ;)
W końcu znalazłam konkretną listę, lecę wydrukować :) dzięki!
OdpowiedzUsuń